دفاع از دموکراسی در اوج تنش های خیابانی

به گزارش تلویزیون کالا، تهران (پانا) - رئیس کمیته بین الملل خانه احزاب ایران با اشاره به شورش طرفداران ترامپ در ساعات گذشته و حمله به کنگره آمریکا، نوع رفتار و روبرو روسای جمهور این کشور با معترضان را تحلیل کرد.

دفاع از دموکراسی در اوج تنش های خیابانی

محمد نیشابوری در گفت وگو با پانا در تحلیلی درباره رفتار طرفداران ترامپ در شورش و حمله به کنگره آمریکا، جایی که نمایندگان در حال آنالیز نتایج انتخابات آمریکا بودند، واکنش رئیس جمهور منتخب جو بایدن، سناتورها، پلیس و حتی شخص دونالد ترامپ و نیز کشورهای مختلف جهان به این اتفاق در آمریکا، گفت: اگر یک آنالیز در انتخابات جهان داشته باشیم، می توان گفت آمریکا از جمله کشورهایی است که در نظام انتخابات ریاست جمهوری اش با سایر کشورها دارای تفاوت های فراوانی است. وقتی به موضوع دموکراسی در جهان نگاه می کنیم، می بینیم اروپا پیشروتر از کشوری مانند آمریکا است. در روم باستان انتخاب اعضای مجلس سنا از سوی طبقات خاصی از مردم صورت می گرفت. هرچند که آن انتخابات به معنای دموکراتیک امروزی انجام نمی شد اما طبقاتی از جامعه روم باستان تاثیر مستقیم در تصمیمات کلان کشورشان داشتند. این در حالی است که در دو سده اخیر این آمریکا است که خود را حافظ و مدافع اصلی دموکراسی معرفی می نماید.در چند هفته اخیر که اصل ادعای دموکراتیک بودن نظام انتخاباتی آمریکا زیر سوال رفته بود همیشه دغدغه فعالان سیاسی در آن کشور حفاظت و حمایت از دموکراسی و حیات آن بود.این مهم بدان اندازه اهمیت داشت که حتی مالکان رسانه های خبری و فضای مجازی دسترسی های ترامپ را هم محدود کردند.

وی ادامه داد: در سال 1860 برای اولین بار انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگزار و آبراهام لینکلن که یک جمهوری خواه بود به عنوان رئیس جمهور این کشور انتخاب می گردد. از سال 1860 تا به امروز بیش از 40 انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگزار شده، در تمام آن ها، رئیس جمهور از یکی از دو حزب جمهوری خواه یا دموکرات انتخاب شده است. اما وقتی به گذشته این انتخابات نگاه می کنیم، رفتاری که آقای ترامپ در دو ماه اخیر از خود نشان داده، در تاریخ آمریکا، بی سابقه و بی نظیر بوده است. برای اولین بار است که دموکراسی آمریکایی در مقابل یک شورش انتخاباتی قرار می گیرد و کسی که به عنوان رئیس جمهور مستقر، سکان راهنمایی دولت را به دست دارد، علیه سازوکار انتخابات شورش می نماید.

این فعال سیاسی اضافه نمود: این شورش را شاید بتوان در ابتدا یک شورش مدنی قلمداد کرد اما با ادامه آن، به یک شورش قانون شکنانه تبدیل می گردد که ما طی 48 ساعت گذشته و به محض آغاز نشست مجلس نمایندگان در ساختمان کنگره برای آنالیز نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مشاهده کردیم. رفتار آقای ترامپ در طول دو ماه گذشته برای همه کارشناسان عرصه سیاست داخلی وفعالان سیاسی آمریکا و حتی هم حزبی های آقای ترامپ و روسای جمهور قبلی آمریکا نیز که هم حزبی وی بودند، قابل پیش بینی بود. اما نکته اساسی که وجود داشت این بود که در عین حالی که به ترامپ حق می دادند به نتایج انتخابات اعتراض کند ولی از طرف دیگر نیز، رفتار ترامپ را نقد می کردند که سازوکار انتخابات را نمی پذیرد. برای آن ها دموکراسی بسیار مهم تر از ترامپ است. در ساختار سیاسی آمریکا این امکان فراهم است که با شخص آقای ترامپ هم برخورد خشن صورت بگیرد. سازوکارهایی برای چنین مواقعی دیده شده است. در چند روزگذشته در مصاحبه ای از باراک اوباما، رئیس جمهور سابق پرسیدند اگر کنگره نتایج انتخابات را تأیید کرد ولی ترامپ کاخ سفید را ترک نکرد، آن موقع تکلیف چیست و چه کار باید کرد؟ آقای اوباما پاسخ داد که نیروهای ویژه دریایی آمریکا می توانند واردکاخ سفید شوند و ترامپ را از آنجا اخراج نمایند.

عضو شورای مرکزی حزب اسلامی کار تاکید نمود: منظور این است که برخورد خشن با رئیس جمهور آمریکا و معترضان در ساختار قانونی ایالات متحده آمریکا وجود دارد اما با تمام این احوال، تا لحظه آخر از این سازوکار استفاده نکردند و این یک درس برای برای دیگر کشورها است. من به رفتار دولت آمریکا در عرصه روابط بین الملل نسبت به سایر دولت ها و ملت ها،بخصوص در قبال کشور خودمان انتقاد شدید دارم لیکن هم اکنون اشاره من به اصل حفاظت و اهمیت دموکراسی وسازوکارهای آن در آمریکاست که خیلی مهم تر از اشخاص و افراد به شمار می رود.

نیشابوری با بیان اینکه نمونه شاخص این دموکراسی را ما در ساعات گذشته مشاهده کردیم، یادآور شد: نمونه چنین دموکراسی، رفتار معاون ترامپ بود. در حالیکه تا قبل از اینکه معاون ترامپ در کنگره حاضر گردد و نظرش را در خصوص انتخابات بگوید، ترامپ در توئیت های متعدد، معاون خود را به عنوان یک قهرمان معرفی می کرد و می گفت وی می تواند به تقلب در انتخابات اعتراض کند و انتخابات را به رسمیت نشناسد، ولی مایک پنس این کار را نکرد، محکم و پابرجا ایستاد و اعلام نمود در جایگاهی نیست که بتواند انتخابات را زیر سوال ببرد یا باطل اعلام کند. با اینکه پنس معاون آقای ترامپ بود اما باز هم اصالت دموکراسی برای او مهم تر از منافع حزبی و انتخاباتی است.

عضو شورای مرکزی خانه احزاب ایران گفت: در ساعات گذشته فردی مانند بوش که خودش جنگ افروز منطقه خلیج فارس محسوب می گردد و از قانون شکنانه ترین افرادی است که در حوزه بین الملل از او یاد می نمایند، وی نیز به اصالت و اهمیت نهاد دموکراسی در آمریکا توجه ویژه کرد و گفت اگر ما این کار را بکنیم از این پس انتخابات آمریکا برای هیچ کاندیدایی قابل پذیرش نخواهد بود، او در سخنانش تاکید نمود در مراسم تحلیف و سوگند آقای بایدن نیز شرکت خواهد نمود.

وی به رفتار پلیس آمریکا در برابر معترضان به نتیجه انتخابات اشاره نمود و گفت: از سوی دیگر باید به رفتار پلیس آمریکا هم بسیار دقت کرد. حتی در ساعت اولیه اجازه حضور نیروهای ویژه در کنگره داده نشد و فقط پلیس ورود پیدا کرد.این در حالی بود که معترضان وارد صحن کنگره شده و آن را اشغال کردند و تا دفاتر نمایندگان هم رفتند. فکر کنید چنین اتفاقی اگر در یک کشور دیگری در حوزه خلیج فارس می افتاد؛ چه می شد؟اما در آمریکا چنین غائله و اتفاق مهمی با 4 کشته سرانجام پیدا کرد. نکته جالب تر این است که فقط شش ساعت در فرآیند آنالیز آرای الکترال وقفه ایجاد شد.اعضای کنگره صحن را ترک کردند و بعد از 6 ساعت وقفه مجددا وظایفشان را برعهده گرفتند و رسما اعلام نمودند که بایدن رئیس جمهور آمریکا شده است. جالب است اشخاصی که تصمیم گیرنده بودند دموکراسی را زمین نگذاشتند با اینکه امنیت نداشتند، ایستادند و از نهاد دموکراسی دفاع کردند.هم دموکرات ها هم جمهوری خواستار انتخابات را تأیید نهایی کردند. این ها درس آموزه است. در عین حال که به رفتارهای دولت آمریکا و یکجانبه گرایی دولت آمریکا انتقاد داریم اما در موضوع دموکراسی و رفتار آنها در قبال آن و در برخورد با معترضان نکات آموزنده ای وجود دارد.

رئیس کمیته بین الملل خانه احزاب ایران گفت: بیش از یک ماه است که در کشور آمریکا موضوع تقلب در انتخابات مطرح است، حتی خود ترامپ در میان معترضان و طرفدارانش حاضر شد وسخنرانی کرد. اما کشته، زخمی و زندانی به آن معنا که در بعضی از کشورهای دیگر مشاهده می کنیم، در این اعتراضات وجود نداشت.جالب است در روزهای ابتدایی اعتراضات وقتی معترضین به خیابان ها آمدند سلاح گرم اتومات در دست داشتند، سلاح هایی که اگر در کشورهای ما دست معترضان بود، شاید صدها کشته و هزاران زخمی را باید از خیابان ها جمع می کردیم اما در آمریکا به کمترین میزان اغتشاش و زد و خورد و دستگیری و زندانی منجر شد.

محمد نیشابوری به رفتار رئیس جمهور منتخب آمریکا در قبال این اعتراضات نیز اشاره نمود و اضافه نمود: نکته درس آموز دیگر، رفتار آقای بایدن به عنوان پیروز انتخابات در مقابل رفتار آقای ترامپ و طرفداران او بود. در انتخابات سه دوره قبلی ریاست جمهوری در ایران یکی از کاندیداها، معترض به نتیجه انتخابات بود. اتفاقا بخشی از آتشی که در آن انتخابات برافروخته شد، رفتار کاندیدای پیروز در انتخابات ریاست جمهوری آن موقع بود. با سخنان و رفتارهای خود، طرفدارانش را تحریک می کرد و از طرف دیگر بر خشم معترضین می اضافه نمود.

این فعال سیاسی ادامه داد: ترامپ که به هیچ یک از معیارها و قوانین بین المللی پایبند نبود و دائماً علیه سازوکار نظم جهانی شوریده است زمانی که اصل دموکراسی در آمریکا مورد خدشه قرار می گیرد و فشار افکار عمومی وارد می گردد، می پذیرد که در بین طرفدارانش حاضر گردد و توصیه کند که به خانه هایشان بازگردند و به اموال عمومی آسیبی نرسانند.او بعد از تایید نتایج انتخابات در کنگره، اعلام نمود که فرایند انتقال قدرت به آرامی انجام خواهد شد.

وی درباره احتمال تکرار آنچه که در کنگره آمریکا رخ داد، در روزهای پایانی ریاست جمهوری ترامپ گفت: بعید است با زد و خوردهای این چنینی یا بحران های داخلی از جنس اغتشاش طی روزهای آینده روبرو باشیم.فکر نمی کنم ترامپ هم بیشتر از این بخواهد این آش شور را هم بزند و اعتراضات خیابانی را سامان دهد.

حال که در حوزه سیاست داخلی ترامپ به نتیجه ای نرسید، این احتمال وجود دارد که وی در کشورهای منطقه خلیج فارس با توجه به تحرکات نظامی اخیر در این منطقه به اقداماتی دست بزند تا کماکان بر مسند قدرت باقی بماند. عضو شورای مرکزی حزب اسلامی کار در این باره نیز گفت: خیلی بعید است که در حوزه سیاست خارجی هم در طی روزهای آینده اقدام عجیبی را از ببینیم. تصمیم گیرندگان نظامی آمریکا آنقدر عقل و درایت دارند که وارد چنین بازی بین المللی نشوند. بازی ای که هزینه بسیار بزرگی را بر منطقه و به خصوص به خود آمریکا تحمیل خواهد نمود. دور از ذهن است که مسئولان ارشد نظامی آمریکا به خواست ترامپ حتی اگر چنین اراده ای داشته باشد، تن بدهند.

وی اما این را هم تاکید نمود: باید به کشورهای منطقه، جمهوری اسلامی ایران، عراق، سوریه، لبنان و عربستان و کویت و دیگران هشدار داد که هوشیار باشند. حتی در افغانستان محتمل است اتفاقاتی بیفتد. باید سیاستمداران منطقه هوشیارانه عمل کند. مسئولانی که در این زمان قدرت تصمیم گیری دارند باید با دقت فراوان عمل نمایند. به این امر توجه نمایند که شاید یک عامل سوم غیر از خودشان و ترامپ، زمینه ساز یک بحران نظامی در منطقه گردد. اما حتی اگر پیش فرض ما این باشد که آقای ترامپ چنین اراده ای دارد و می خواهد از چنین قدرتی استفاده کند و تعدادی از ژنرال های جنگ طلب هم از وی حمایت نمایند، اگر چنین اتفاقی بیافتد بحران بسیار کوتاه مدت خواهد بود، یک بحران نظامی بسیار کوتاه. چون دیگر قدرت از دست آقای ترامپ در 10 روز آینده خارج می گردد، حتی به زودی اولین گزارش محرمانه آمریکا در اختیار آقای بایدن قرار خواهد گرفت و با توجه به رای کنگره و تایید نتایج انتخابات، عملاً بایدن وارد تصمیم گیری های کلان سیاست داخلی و خارجی آمریکا خواهد شد. در روزهای گذشته حتی قضاتی که خود ترامپ آنها را گمارده بود، راضی نشدند که از وی حمایت نمایند و انتخابات را زیر سوال ببرند. آنها هم رسما اعلام نمودند که چنین کاری نخواهند کرد. ترامپ هر روز در حال تنهاترشدن است، کشورهای جهان حتی آنها که باشخص ترامپ ارتباط بسیار حسنه داشتند، اکنون رفتارهای خود را با سازوکار جدیدتنظیم می نمایند. بنابراین ترامپ تنها، بعید است بتواند شعله های آتش جنگی را در منطقه خاورمیانه و سایر مناطق جهان برافروزد.

منبع: خبرگزاری پانا

به "دفاع از دموکراسی در اوج تنش های خیابانی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دفاع از دموکراسی در اوج تنش های خیابانی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید